Runkeeper

Det finns många bra appar för träningshjälp. Jag har provat några olika och fastnat för Runkeeper. Jag tror framför allt att det är enkelheten som gör den till vinnare. Allt är hyfsat intuitivt och inställningarna enkla.

Vad är då vitsen med en sån här app? När jag testade var det för att jag ville ha nåt som mätte hur långt jag sprungit vid mina träningspass. Det finns ju många andra varianter för det, som Garmins puls- och GPSklockor, liknande från Polar, osv. Men finessen med Runkeeper är att den finns i min iPhone som jag alltid har med mig i alla fall, även när jag tränar – för musiken. Behövs inte en ‘pryl’ till alltså. Och Runkeeper registrerar och plottar ut löpningen (eller cyklingen eller vad man nu gjort) på en karta som laddas upp på en personlig hemsida där allt sparas. Där står också längd, tid, kilometertid, brända kalorier (om man är intresserad av sånt) och en del annat. Väldigt bra och precis vad jag var ute efter. Jag började med en gratisversion men betalade snart de 75 kr det kostade att få ‘Pro’ versionen. Med den kan man lägga upp träningsprogram med en röst som coachar, talar om vilken hastighet man har, ger instruktioner för tempobyte vid intervallträning osv. Det ger en riktig kick och är faktiskt till hjälp på ett sätt som jag inte hade förväntat mig. Ibland blir man riktigt irriterad på kvinnan i hörlurarna som med skoningslös röst säger ”You’re behind your target pace with – fiftifour seconds” när man redan ger allt, men det ger kanske lite adrenalin…

Runkeeper finns förstås att ladda ner från iTunes, och när jag kollar nu verkar det som om det bara finns en version som är helt gratis och har alla ‘Pro’ funktioner… Kan hämtas här eller via app store i mobilen för direkt installation.

Sen finns det fler funktioner i Runkeeper som jag inte testat. Man kan köpa till ett särskilt bröstbälte för att logga pulsfrekvens, en våg för att koppla ihop med sin viktutveckling… och lite annat. Man kan också bli ‘Elite‘, dvs betala en avgift för mer funktioner på sin privata hemsida, dela ut sina träningspass på Facebook, Twitter osv. Kolla på hemsidan om ni är intresserade.

Och slutligen: Nä, jag är inte på något sätt engagerad av Runkeeper för att göra reklam, jag tycker bara att det är en bra grej :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>