5km barfota

Dagens runda blev en ytterligare test av mina nya ”barfotaskor”. Det sägs att man ska börja försiktigt när man går över till den här typen av skor utan dämpning, men 3km sist var ju inget problem så jag testade 5km idag. Det gick bra, men om man ska vara petig kände jag av en liten molvärk i höger underben efter några km. Tror inte att det är något att bry sig om, men noteras ändå. Annars kändes det fantastiskt, som en befrielse, att springa med ”markkontakt”… Ja, det är lite svårt att beskriva men misstänker att det ligger en hel del psykologi bakom, alltså att det ”känns” bra för att man inbillar sig att man springer mer naturligt. Jo, det borde vara så. Alltså att det är mer naturligt. Jag är en ivrig anhängare av evolutionsteorin, och är helt övertygad om att vår kropp (våra fötter) inte är skapta för att springa i ”löparskor”, alltså moderna skor med dämpning, uppbyggd häl osv. Jo, det är ett ganska snabbt kast från det här med skor med pronationsstöd och allt jag skrivit om tidigare, men jag ser det här projektet som en resa. Nya upptäckter och insikter kommer på vägen, och jag försöker vara öppen för alternativ som verkar vettiga. Och efter min första spontana reaktion (”vansinne”) har jag satt mig in i ämnet, funderat och läst en del och kommit fram till att de senaste generationerna löpare kanske har blivit grundlurade av skoföretagen, att onödiga skador framkallats av ickefysiologiska skor som vi förförts till att använda, och att det bästa (kanske) är ”back to the roots”, alltså skor som tillåter så naturlig löpning som möjligt.

Men: Som sagt, det är en resa. Nu prövas det här, fortlöpande rapporter kommer på bloggen, och jag vet fortfarande inte om jag kommer att springa min första mara i ”barfotaskor eller konventionella (med moderna mått) löparskor. To be continued…

Inlägg postat i kategorier Inlägg och taggat , , , . Bokmärk permalink.

2 kommentarer till 5km barfota

 1. Hej!
  Jag vet att det är sjukt härligt med sådana skor, ffa i början – Men VAR försiktig! Jag var ännu mer försiktig än du och ådrog mig flera stressfrakturer på kuppen. visserligen var det kanske bara droppen som rann över bägaren, men jag tror det är väldigt viktigt att i vilket fall som helst vänja fötter och ben väldigt långsamt med en annan fotisättning och mindre dämpning.

  Good luck :)

  • Maratonmannen says:

   Hej!
   Tack! Jo, jag ska försöka behärska mig, har en tendens att känna mig som superman ibland. Men jag kommer att blanda med mina ”vanliga” Asics. I alla fall till att börja med, fast egentligen har jag bara lust att springa ”barfota” nu 😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>