Håll

Idag fick jag för första gången på säkert tretti år återuppleva en otrevlig bekantskap. Håll. Eller mjälthugg som vi kallade det när jag var liten. När jag började springa under lumpartiden lärde jag mig ganska fort att det inte var någon idé att springa om jag ätit nyligen. Jag fick då ‘håll’ som ett brev på posten. En ganska obehaglig smärta strax nedanför vänster revbensbåge. Det lättade om man satte en hand i sidan och klämde åt men hastigheten blev klart lidande, och jag lärde mig snart att vänta efter maten, två timmar behövdes för att slippa hållet och jag har sedan dess följt den regeln slaviskt. Idag hade jag lite pressat tidsskema och fick rationalisera. Svepte en proteindrink och två deciliter sportdryck och gav mig iväg. Hade faktiskt helt glömt att jag måste vänta

Jag hade siktat in mig på en sträcka till stor del genom skogen som skulle bli ungefär en mil, och hade verkligen sett fram emot att springa. Efter ungefär en kilometer fick jag ganska plötsligt den välbekanta smärtan under revbensbågen och först då insåg jag att jag givit mig iväg direkt efter ‘maten’. Jag hade nästan glömt hur det kändes, mjälthugg, och det var med blandade känslor jag insåg att den gamla tvåtimmarsregeln tydligen fortfarande gällde. Det blev handen i sidan och neddragning av tempot, vilket lindrade besvären. Sedan höll det i sig i tre fyra kilometer men klingade så småningom av.

Dagens runda gick delvis i gamla välbekanta spår runt Haukajaure, men sedan blev det GPS och nya marker. Det visade sig vara helt stiglöst. I vanliga fall brukar det alltid finnas små renstigar eller andra stigar man kan följa men nu var det helt orörd terräng. Jobbigt! Stenig mossig mark, snårskog, risiga kalhyggen. Jag blev riktigt trött, men ser det som att det blev ett bra träningspass där jag fick ta ut mig ordentligt.

För den som vill veta vad ‘håll’, eller ‘mjälthugg’ är finns en bra översiktsartikel här.

Inlägg postat i kategorier Inlägg och taggat . Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>